Com va néixer, quan i de qui va ser la iniciativa. Quina va ser la colla padrina?
Un cop passat el gran dia a tots ens va quedar un bon regust de boca i un bon grup de jovent va voler seguir, reunint-se per tal de continuar gaudint de la pràctica castellera.
El final del inici del nostre camí, va arribar amb la constitució de la Colla Castellera “Castellers de Santpedor”, i va culminar el dia 14 de juny de 2014, amb el seu Bateig oficial. Per aquesta actuació es va comptar amb dues colles “Padrines”, que van ser els Sagals d’Osona i els Salats de Súria. Després d’un període com a colla en formació, el febrer de l’any 2015 la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya determina que els Castellers de Santpedor ja són colla castellera de ple dret.
Història
L’activitat castellera es va iniciar a l’any 2013, com una activitat més de la Festa Major de la població, quan l’associació de Penyes del poble (amb més de 30 penyes censades) va proposar, com una activitat més de la Festa, preparar un castell.
El fet va arrelar ràpidament i el jovent, en massa, es va posar a preparar l’esdeveniment. Es va pensar i assajar un castell de 6, concretament el 3 de 6, sota la supervisió i consells d’algunes persones amb certa experiència castellera. A la Festa major es va aconseguir carregar i descarregar el castell, amb l’alegria que això va suposar per a tot el jovent del poble.
Acabada la Festa Major, un grup dels participants en el castell, van consensuar la idea de seguir endavant amb l’activitat castellera i crear una colla castellera. Es va crear una primera junta directiva i una primera junta tècnica. Es van fer els primers passos per donar d’alta oficial l’entitat, tant a l’Ajuntament com a la Generalitat i la colla, amb el nom d’Associació Castellers de Santpedor, va començar a fer camí.
Sota la supervisió de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, els Castellers de Santpedor es van posar a treballar passant per l’etapa obligada de “colla en formació”. Això fins el 14 de juny de l’any 2014 en que es va procedir al bateig de la colla, amb dues colles padrines: el Sagals d’Osona i els Salts de Súria, aconseguint superar amb èxit varis castells de 6.
Per aquesta diada tan important, la colla va decidir apostar pel color daurat a la camisa i per un escut escollit entre tots els socis, en un concurs popular al poble.
Al Febrer de l’any 2015, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, va concedir a la colla Castellers de Santpedor la categoria de colla castellera de ple dret.
Aquest fet va esperonar encara més la colla, sumant nous socis i intensificant la seva activitat, i en concret, els assajos, amb un objectiu concret, progressar i passar a castells de 7 (objectiu de l’any 2015). Objectiu assolit descarregant un 4 de 7, a la darrera actuació de la temporada 2015, a Vic, a la Diada dels nostres padrins, el dia 8 de novembre. Una nova data històrica per a la colla.
El 2016 va continuar mostrant la progressió de la colla, amb nous membres, noves construccions i nou local. Noves dates històriques han quedat gravades amb lletres daurades al nostre historial. Com el 23 de juliol en què vam descarregar el 3d6 aixecat per sota a Santa Cristina d’Aro,el 18 de setembre amb el primer pilar de 5, el 25 de setembre (Fira de Sant Miquel) amb el primer 4d7 descarregat al nostre poble o el 6 de novembre, data de la tripleta bàsica de 7.
El 2017 va seguir amb la nostra consolidació. Com a novetat, la tècnica va crear una actuació d’inici de temporada per fer el tret de sortida. El 19 de març ja vam fer la nostra primera actuació. Va ser un any en què hi va haver una mica de tot. Vam seguir amb els castells de set pisos i fou l’any en què el vam carregar més aviat. Cert és que vam tenir una mica de baixada coincidint amb els mesos d’estiu. Però vam tornar amb les nostres millors construccions i vam aconseguir una altra fita. El 22 d’octubre, el de la nostra diada, vam aconseguir el nostre dotzè castell de set pisos en tres temporades. I això ens convertia en colla de set a tots els efectes.
El 2018 ha estat més complicat. En línia amb el món casteller que ha experimentat un petit retrocés. Hem treballat per mantenir el nivell. Però algunes actuacions no han sortir tan bé com hauríem desitjat. Com a mínim, vam descarregar un quatre de set a la nostra diada i vam aconseguir com a mínim un castell d’aquesta gamma per quart any seguit.
Curiositats i fets remarcables
El dia 24 d’abril de 2016 vam fer la nostra primera actuació a l’estranger. Concretament, vam participar al primer aniversari dels Castellers d’Andorra. Els andorrans ens tornaran la visita aquesta temporada.
Fites importants
L’any 2015, es consoliden els castells de 6 i s’han portat a plaça, com a castells nous, el 7d6 i el pilar de 4 aixecat per sota. Acaba la temporada assolint descarregar el primer castell de set de la colla, el 4d7. L’any 2016 continua la progressió de la colla amb castells que mai havíem descarregat. Tres són els castells que ens van fer més il·lusió: el tres de sis aixecat per sota (a Santa Cristina d’Aro), el pilar de cinc (a Mollet del Vallès) i el tres de set descarregat a la nostra segona diada. També va ser important la Fira de Sant Miquel, amb la descarregada del primer quatre de set a la nostra vila.El 2017 ha estat l’any de la consolidació. Com totes les colles hem tinguts els nostres alts i baixos.Però dues són les fites més importants. La dinàmica castellera d’avançar cada vegada més les grans construccions,
vam aconseguir el nostre primer castell de set el mes d’abril. El més important, però, va ser el dia de la nostra diada. Vam fer el dotzè castell de set en tres temporades i ens vam convertir oficialment en colla de set.
Un altre petit èxit de la nostra història.
Seu i estructura
La colla planifica la seva activitat castellera a raó d’un parell d’actuacions mensuals, si bé sempre surten actuacions extres per sol·licituds que van arribant i que es valoren convenientment, tant per part de la tècnica com de la junta directiva/administrativa.
Característiques estètiques
L’escut es va fer mitjançant un concurs obert a tot el poble i escollit pels socis de l’entitat. Consta del contorn del poble de Santpedor pintat amb els colors tant de la bandera com de l’escut de Santpedor (és la divisió en dues franges, una pintada amb la senyera i l’altre de color verd que conté les claus de Sant Pere). Al mig del contorn del poble s’aixeca un pilar amb els colors dels Castellers de Santpedor.
Pantalons blancs, camisa daurada amb escut brodat a la esquerra, faixa negre i mocador amb escut de la colla, també brodat.
La acotxadora i l’enxaneta porten casc amb una funda negre amb l’escut de la colla,brodat a un costat.
L’actual Junta directiva/administrativa està composta per:
Sotspresident: Joan Prat Sala
Secretari: Gessamí Codina Vidal
Tresorera: Maria Jesús Moreno Palma
Vocals: Alba Parella Torrabadella, Manel Castellana Fontdevila, Aleix Marí Riera (vocal de gralles), David Hervias Garcia i Jordi Prat Sala (vocal de tècnica)
La junta tècnica té dret a una vocalia que no sempre és representada per la mateixa persona.
La junta tècnica la conformen:
Cap de colla: Jordi Prat Sala
Equip de pinyes: Dani Culebras Simón, Íngrid Vilanova Casado, Enric Claret Piñeyro i Laura Patón López
Equip de tronc: Albert Sala Vila i Carles Sala González
Equip de canalla: Aina Fernández Sandiumenge, Pili Galán Blanque, Joan Baraldés Blanque, Queralt Ferrer Falip i Sam Hidalgo.